Back to homepage
Back to homepage

Getuigenissen

Focus op tuinen : Verzameling van ervaringen met collectieve moestuinen

Het delen van ervaringen is één van de bedoelingen van het netwerk van de moestuinen.

Video reportages – zelfportretten van moestuinen 

Ontdek video reportages over de collectieve moestuin  gerealiseerd in het kader van de Good Food Strategie en van het opzetten van een netwerk van stedelijke moestuinen :

” James Ensor – een zelfportret”

De collectieve moestuin James Ensor, gelegen in de gemeente Anderlecht, werd aangelegd in het kader van een stadsvernieuwingsproject en op vraag van de bewoners van de wijk. Deze autonome moestuin werd opgestart in 2013 met de steun van een maatschappelijke animator en is autonoom sinds 2014. Een tiental tuiniers steken regelmatig een handje toe voor de teelt van bloemen, fruit en groenten, het beheer van de bijenkorf en talrijke andere activiteiten die aan de wijk worden geboden. In « James Ensor : een zelfportret », vertellen ze ons het verhaal van de moestuin, het geleverde werk en de vragen die ze zich stellen maar ze tonen vooral hoe trots ze zijn op het project en hoeveel plezier ze beleven door samen momenten te delen en dichter bij de natuur te zijn.

“Espace S – een zelfportret”

De moestuin Espace S, aangelegd op initiatief van de Stad Brussel, brengt dynamische en gepassioneerde senioren samen. Elke woensdag komen ze bijeen om samen te tuinieren. Eén keer per maand organiseren ze een potluck voordat ze beginnen tuinieren. In « Le Potager des Potes agés » praten de tuiniers over groenten die ze teelten maar ook over de vriendschappen die ontstaan rond het project. Aan de hand van deze portretten is het voelbaar dat de moestuin een belangrijke plaats inneemt in het leven van de tuiniers…

“Pot’Albert – een zelfportret”

Pot’Albert is een oase van groen in de wijk van het Albert II-square in Anderlecht.

Deze moestuin werd aangelegd in 2015 in het raam van het Wijkcontract Kanaal-Zuid, op initiatief van een groep van bewoners en sterk ondersteund door drie sociale actoren die zeer aanwezig zijn op het terrein: de vzw Mapuche urbain, de vzw Institut pour la vie en het Plan voor Sociale Cohesie van de gemeente.

In “Couleurs et cultures” lichten de tuiniers en moestuinanimatoren de successen en moeilijkheden van het moestuinproject toe, maar ze praten vooral vrijuit over de manier waarop het project ertoe heeft bijgedragen het imago van de wijk op te waarderen en banden tussen de bewoners te creëren.

De video werd gemaakt door Maja Zellama.

Video reportages – collectieve moestuinen

Potageois

Potager Alhambra

“Geschiedenis” van collectieve moestuinen

In de fiches hieronder vind je “de geschiedenis” van 3 Brusselse collectieve moestuinen: hun creatie, hun werking, hun reflecties.

Ter inspiratie :

Nieuws van de moestuinen 

Samen tuinieren

Ontdek hier de feedback over workshops over samen tuinieren.

Samen tuinieren – “Atelier des Rencontres des Nouveaux Mondes” in Ath

Samen tuinieren – Proefworkshop – 17 juni

Ontdek ook een reportage over samen tuinieren – Jardins et Loisirs