Back to homepage
Back to homepage

Zaad, plantgoed en bomen

Zaden

Er zijn verschillende manieren om aan biologische zaden te komen :

Zelf produceren: Dit is overduidelijk de interessantste optie, als je er de mogelijkheid voor hebt. Zelf zaad produceren heeft meerdere voordelen: je helpt mee aan het instandhouden van inheemse soorten, geeft plantensoorten de gelegenheid zich aan het klimaat en de bodem aan te passen en bevordert tegelijkertijd het insectenleven door de planten door te laten schieten en te laten bloeien.

Maar er is wel een beetje verstand van zaken nodig om zaad van goede kwaliteit te verkrijgen!

Enkele naslagwerken over dit onderwerp:

 • « Produire ses graines bio » van Christian Boué, uitgegeven bij Terre Vivante
 • « Produire ses propres semences » van Frank Adams, uitgegeven bij Nature & Progrès
 • « Semences de Kokopelli » de Dominique Guillet, te verkrijgen bij Kokopelli

Zadenruil onder tuiniers : Bijvoorbeeld tijdens de zadenruilbeurzen, in het kader van de oprichting van dit netwerk tussen de moestuinen

Kopen : Vergeet hierbij niet dat gezamenlijk aankopen een interessante, goedkopere optie is.

Enkele biologische zaadproducenten in België :

 • Les Fraternités ouvrières: Zeer goedkope zaden maar niet dicht in de buurt van Brussel en soms is de kwaliteit van de zaden matig doordat ze lang in de zaadbank zijn blijven liggen. De verkoop is alleen ter plaatse. Zeker ook een bezoekje waard om de prachtige (permacultuur-)moestuin te bezichtigen en de vele plantensoorten die er groeien. Elke donderdag zijn er permanenties en elke eerste en tweede zondag van de maand een cursus biologisch tuinieren.
  Rue Charles- Quint 58, 7700 Moeskroen (bij Gilbert en Josine Cardon).
  Tel: 056/33.38.70.
 • Kokopelli: Iets hogere prijzen dan bij Semailles maar met een groter aanbod oude en vergeten plantensoorten. Om te telen met zaden van hun «Collection» (meest zeldzame soorten), moet je één of meerdere van de plantensoorten waar je het zaad van wilt kopen sponsoren. Dit kan je doen door lid te worden voor een minimum bijdrage van 20 euro. Je ontvangt vervolgens de zaden, een teelt- en een waarnemingsfiche om aan Kokopelli terug te zenden. Aldoende draag je bij aan het behouden van oude plantensoorten. De bestellingen kan je via hun webwinkel plaatsen.
  Rue Fontena 1, 5374 Maffe (Havelange)
  Tel: 086/32.31.72.
  E-mail: isabelle@kokopelli-be.com
  http://www.kokopelli-be.com 
 • Les Jardins de Pomone asbl: Voor 20 euro kan je lid worden en ontvang je 12 pakjes zaad van oude soorten en aromatische planten. Een aanrader! Het is echter niet mogelijk een specifieke bestelling te plaatsen.
  Meisestraat 92, 1853 Strombeek-Bever (vlakbij het Atomium).
  Email: info@lesjardinsdepomone.be
  http://lesjardinsdepomone.be

Meer inlichtingen op de website van Début des haricots

Plantgoed en fruitbomen

Op de volgende plekken zijn plantgoed en bomen te verkrijgen voor o.a. het telen van groenten, aromatische planten en fruitbomen :

 • De zorgboerderij Nos Pilifs : vanaf april zijn er groenteplanten verkrijgbaar (ga voor een grote bestelling uit van ongeveer 10 dagen) en ze verkopen ook fruitbomen en kruiden.
  Trasserweg 347-349, 1120 Brussel
  http://www.fermenospilifs.be
  Tel: 02/262.11.06.
 • Les Jardins de Pomone: tijdens hun opendeurdagen en rondleidingen (op hun website aangekondigd) verkopen ze vele vaste, eetbare, oude plantensoorten die zeker interessant zijn om te telen.
  http://lesjardinsdepomone.skynetblogs.be/
 • Les Fraternités ouvrières: Gegroepeerde bestellingen van bomen in oktober. Catalogus alleen ter plekke verkrijgbaar. Elke donderdag zijn er permanenties en elke eerste en tweede zondag van de maand een cursus biologisch tuinieren.
  Rue Charles- Quint 58, 7700 Moeskroen
  Tel: 056/33.38.70.
 • Natagora en de Cercle Horticole de Woluwé: Soms worden er door deze verenigingen plantenbeurzen georganiseerd.
  www.natagora.be en http://cercle-horticole-woluwe.be

Meer inlichtingen op de website Début des haricots

Net zoals bij de aankoop van zaden kan je bij de aankoop van planten het beste kiezen voor oude soorten. Deze zijn gemakkelijker te telen doordat ze streekeigen zijn en krijgen minder snel ziektes. Bovendien help je dan deze soorten, die weinig of niet gecommercialiseerd zijn, te behouden.