Zadenruilbeurs 8 februari 2014 Netwerk collectieve moestuinen

Het netwerk nodigt je uit voor de jaarlijke zadenbeurs en heeft een aantal workshops uitgedokterd om zelf zaden te leren produceren, de zadenwetgeving te ontraadselen, en samen het zadenruilnetwerk van 2014 op te bouwen...

13:30: Ontvangst

14:00 - 15:00: Workshop initiatie in de zaadproductie van 5 «gemakkelijke» soorten - José Veys en Anne Bortels van de vzw ’Les Jardins de Pomone’.

Theoretische workshop om de uitgangspunten en bijzonderheden van 5 soorten te leren kennen en aan de slag te gaan met het produceren en ruilen van zaden. Na afloop van deze workshop kun je besluiten dat jouw tuin een ’zaadtuin’ wordt van het netwerk van collectieve moestuinen: je kan dan zaden ontvangen om deze in het komende seizoen te reproduceren. Aan het eind van het seizoen organiseren we een grote beurs om nog eens zaden te ruilen binnen het netwerk.

15:30 - 16:20: Workshop «Que personne ne sème?»

Fabian Baran, Alix Chardonnet en Zélie Josèphe, studenten in sociale communicatie, begeleid door Ivan Manama, onderzoeker gespecialiseerd in de wetshervorming betreffende het in de handel brengen van zaaigoed.
Workshop om de Europese hervorming van de zadenwetgeving beter te begrijpen. Wat zijn de voornamelijkste veranderingen en wat staat er op het spel? Wanneer is informatie juist en wanneer verdraaid of onvolledig? Kom dit alles in de workshop uitzoeken!
Interesse? Gelieve te mailen naar: baranfabian@gmail.com

16:00 - 18:00: De beurs kan beginnen! Breng je zaaigoed en ruil het!

  • Het voornaamste doel van de zadenbeurs is om tuiniers de gelegenheid te bieden elkaar te ontmoeten en know-how uit te wisselen. Je bent ook welkom als je geen zaaigoed hebt om aan te bieden, er zal veel weggegeven worden. Tevens zal het de gelegenheid zijn om kennis te maken met de ruilwerking binnen het netwerk van collectieve moestuinen.
    Om de best practices voor kwaliteitszaad te raadplegen: korte versie en lange versie
  • Doorlopende workshop rondom de ontdekking van zaad (FR), door Marianne Degryse

Van de zaaddrager tot in de envelop, ontdek wat er allemaal te pas komt aan de productie van zaaigoed

  • Workshop Zelf zaden winnen (NL) door Lieven David en Frédérique Pieters

Zelf zaden winnen is een leuke uitdaging, en met zelfgewonnen zaadjes kun je veel andere tuiniers een plezier doen. Lieven David tuiniert al 37 jaar, kweekt en ruilt zaden (zie www.lusthof.org), en deelt zijn ervaring met ons. Je krijgt een presentatie plus workshop: tussen de foto’s en tekst door maak je zaden schoon, en je krijgt heel wat mee naar huis. Inschrijvingen: frederique.pieters@gmail.com (15 deelnemers max). Workshop in samenwerking met Infinite seeds vzw

Adres van evenement:

OCMW van Sint Gillis, Fernand Bernierstraat 40, 1160 Brussel
LET OP, zal de toegang worden door de straten van Bosnië, 42!

Praktische gegevens:

Gelieve het ons door te geven indien je zaaigoed meebrengt. Vermeld naam en contactpersoon tuin, soorten en eventuele praktische benodigdheden (zoals tafel) per mail aan fanny@haricots.org
Er is eten en drinken verkrijgbaar tegen de kostprijs. Vergeet niet om geld mee te brengen!


Plan van de rubriek

petit trombone

Uitwisselingsruimte