Tentoonstelling “Als zaadjes spreken konden”

Tentoonstelling “Als zaadjes spreken konden”

Van 7 september tot 24 november 2013

In 2011 verraste Sandrine de Borman ons met de prachtige tentoonstelling “Groene omzwervingen” . Dit jaar is ze terug in de Plantentuin met een heel nieuw hoofdstuk uit haar botanische ontdekkingsreizen. In de tentoonstelling “Als zaadjes spreken konden” duikt ze wondere wereld van zaden in.

Van heilige boontjes tot de enorme dubbele kokosnoot, van helikopterzaadjes tot peperdure peperkorrel en genetisch gemodificeerde maïs: zaden omringen ons in talrijke gedaanten. We eten ze, we vertellen er verhalen over, ze geven ons hoop in de lente en ze kunnen zelfs gebruikt worden als sierraden. Zaden voeren ons binnen in de keukens van de wereld, in kunstmiddens en in wetenschappelijke kringen.

In de tentoonstelling worden al deze fascinerende facetten op artistieke en ludieke manier gebracht. De originele scenografie van Marie-Ghislaine Losseau plaatst alles in modules die wat doen denken aan mini groentetuintjes. Binnen elk tuintje ontdekt de bezoeker een ander zadenverhaal. Hoe zaadjes groeien, reizen, hoe ze muziek maken, geneeskrachtig zijn of hoe ze 100 jaar slapen in zadenbanken. De bezoeker kan zelf een kiemtest doen, een kiembakje knutselen, zaadjes meenemen om elders te zaaien of het spel Awari spelen, een Afrikaans spel gebaseerd, jawel, op zaadjes.

Praktisch

“Als zaadjes spreken konden” is bijzonder rijk gestoffeerd; er zijn portretten van mensen die hun leven aan zaadjes wijdden zoals onderzoekers uit de Plantentuin maar ook kunstenaars uit het Noorden en het Zuiden, fragmenten van documentaires, foto’s, speciaal voor de tentoonstelling geschreven teksten, nuttige adressen,… Ideaal om in groep, met het gezin of met een klas te bezoeken.

Op 30 en 31 oktober zijn er twee speciale gezinsdagen (30/10 Franstalig en 31/10 Nederlandstalig) We verwelkomen u met uw kroost of met uw kleinkinderen om 10 en om 14 uur. Deelname is gratis (inbegrepen in toegangsticket), inschrijven verplicht (tijdens de kantooruren op 02/260 09 70 of info@br.fgov.be).

Geleide rondleidingen georganiseerd op aanvraag door de kunstenares. Inkom : € 5/persoon + € 100 voor de rondleiding. Info en reservaties : Sandrine de Borman

Interactieve schoolateliers georganiseerd op aanvraag. Verplichte inschrijving (tijdens de kantooruren op 02/260 09 70 of info@br.fgov.be)

Bezoek van de tentoonstelling met de artieste:
- zondag 29 september, 15 uur
- woensdag 23 oktober, 10 uur

Er worden ook een weekendworkshop georganiseerd met de artieste waarbij zaden in papierpulp verwerkt worden tot een prachtig geheel: 12-13 oktober.

Alle info 02/260 09 70 of info@br.fgov.be

Toegangsprijs 6 €; 60+ en personen met beperkingen 5 €; – 18 jaar en begeleiders van personen met beperkingen gratis; studenten : 3 €. Het ticket geeft tevens toegang tot alle collecties van de Plantentuin waaronder het Plantenpaleis (deels in renovatie).

Nationale Plantentuin van België

Domein van Bouchout - Nieuwelaan, 38 - 1860 Meise (op 3 km van het Atomium)

A12 Brussel-Boom, uitrit 3 ’Meise’

Openbaar vervoer: neem vanuit Station Brussel-Noord of vanaf metrostation Koning Boudewijn (metrolijn 6) de buslijn 250 of 251 van ’De Lijn’.


Plan van de rubriek

petit trombone

Uitwisselingsruimte