Participatieve tuinen van Etterbeek

Korte omschrijving van de tuin :

Alle Etterbekenaren en Brusselaars kunnen langskomen om de tuinen te ontdekken en/of eraan mee te werken! Er worden regelmatig voor het publiek toegankelijke activiteiten georganiseerd. Qua organisatie, wordt elke zone van de tuin (bijenkasten, vijver, braakliggend terrein, boomgaard, moestuinen, compost) door een vereniging voor zijn rekening genomen, die op sociaal of op milieugebied actief is. Sommigen bieden technische kennis, terwijl anderen werken aan de integratie en deelname van buurtbewoners. De verschillende zones worden met bewoners van de buurt, de gemeente en het gewest beheerd. De opbrengst van de tuin (fruit, groente en honing) wordt als volgt verdeeld: 80% wordt verdeeld onder de deelnemers van het project en 20% wordt gebruikt voor de voor iedereen toegankelijke animaties. De verenigingen beheren hun perceel dus op autonome wijze en organiseren activiteiten die voor het publiek toegankelijk zijn.
Stadsbewoners kunnen zich zo actief inzetten voor het draaien van het project, of deelnemen aan de verschillende animaties (leren fruitbomen snoeien, leren enten, workshops om honing te oogsten, zaden te oogsten, animaties rond de vijver, maaien van het braakliggend terrein,...).
De tuin is opgericht op initiatief van de schepen van Milieu, Didier van Eyll en van het college van burgemeester en schepenen van Etterbeek.

Soort tuin: Gemeenschappelijk

Kenmerken van de tuin :

- Zijn er individuele perceeltjes? Hoeveel? Hoeveel procent van de tuin is individueel? : Er zijn geen individuele perceeltjes, maar er zijn peters en meters van perceeltjes in de moestuinen.
- Kunnen er nog nieuwe tuiniers bijkomen? Ja
- Toegang tot de tuin (hangslot met code, permanenties, sleutels, openbare ruimte…)? : Hangslot met code. De code wordt gegeven zodra iemand interesse toont om zich voor de tuin en de activiteiten in te zetten.

Nuttige contacten en informatie :

Adres van de tuin: Nieuwelaan, tussen nr 171 en 173, 1040 Etterbeek

Contactpersonen:
Voor het project in het algemeen en de publieke activiteiten die er georganiseerd worden:
Judith Charlier
Gemeente Etterbeek – Dienst Leefmilieu
enviro@etterbeek.be
02/627.27.85

Voor de compost:
Gaylord Baert : g.baert@gmail.com

Voor de moestuin van RES 59 (permacultuur):
Michel Bastin : jardincollectif.res59@gmail.com
Laurent TrierWeiler : low@lateamtime.org

Voor de moestuin « Logement et Harmonie Sociale » :
Son Quang Le : lhs@skynet.be, 0477/606291

Voor de boomgaard voor instandhouding van oude rassen:
Kaethe Hermann :kaethe.hermann@skynet.be, 02/726 0129

Voor de vijver:
Sarah Welby : sarwel5@gmail.com

Voor het braakliggend terrein:
Olivier Decocq : centrepduvigneaud@gmail.com

Voor de bijenkasten:
Vincent Claessens : vincecool@hotmail.com

Dagen en uren van permanentie: Om regelmatig informatie over de permanenties en activiteiten in de participatieve tuinen te ontvangen, kunt u een mail sturen naar enviro@etterbeek.be

Website: http://www.etterbeek.irisnet.be/site/fr/demarches_administratives/environnement/jardins_htm
Pas op…zal binnenkort veranderen! JPEG


Plan van de rubriek

petit trombone

Uitwisselingsruimte