Nieuws over de nieuwe collectieve moestuinen van 2016 !

Dit jaar worden 11 moestuinen gesteund in het kader van de projectoproep « Potagers collectifs », dat is een record in vergelijking met de vorige jaren !
De inrichting en de teelt vorderen overal, van Haaren tot Sint-Pieters-Woluwe, van Neder-over-Heembeek tot Watermaal-Bosvoorde, elk project volgens zijn eigen ritme, met af en toe onvoorziene omstandigheden...
We presenteren je hier twee van deze projecten.

De familiemoestuin in Vorst

Op initiatief van de Gemeente Vorst, in samenwerking met de vzw Habitat et Rénovation en Foyer du Sud, werd er deze lente een gedeelde moestuin aangelegd in de Cité Forest Vert in Vorst.
Dankzij het bouwproject van een nieuwe gemeentelijke kinderopvang en de afbraak van oude garages, werd er een terrein ingericht met vruchtbare grond voor de inwoners van de buurt.
Sinds april kunnen de families van de wijk, een mooie mengeling van inwoners van de aangrenzende sociale woningen en privé-woningen, gebruik maken van een perceel om te zaaien. De meeste tuiniers zijn beginnelingen, ook al hadden een paar al wat geëxperimenteerd. Ze zijn heel snel te werk gegaan, met veel motivatie en veel vragen die ze stelden aan de projectverantwoordelijke van de vzw « Début des Haricots », die het project begeleidt.
Vandaag is de moestuin mooi groen en ijverig beplant ! Voor wie hem graag bezoekt, zal de open deur waarschijnlijk in oktober doorgaan.
Voor meer informatie :
Judith Charlier (Gemeente Vorst) - jcharlier@forest.brussels
Noémie Picavet (Habitat et Rénovation vzw) - Bempt.pcs@skynet.be

De Zadenkiosk / Pocket parc de la dalle Laneau

De "Zadenkiosk" is ontstaan uit de wens om de inwoners van de dichtbevolkte wijken in het Noorden van Brussel te begeleiden in de teelt van hun eigen groenten. Eind 2015, koos de groep voor een klein verlaten terrein in de wijk Bockstael (Laken), waar een dertigtal bakken konden worden geplaatst voor de bewoners van de buurt. De bedoeling is om de inwoners een opleiding te geven gedurende twee jaar, zodat ze vervolgens autonoom te werk kunnen gaan, en kunnen telen op kleine oppervlaktes (balkons, terrassen, bakken,...). Er zullen individuele en collectieve bakken zijn.

De dynamiek is gelanceerd en een dertigtal volwassenen en kinderen draaien mee. Op een paar weken tijd hebben we bakken gemaakt, het terrein ingericht, de hekken geverfd en de eerste scheuten gezaaid. Een echte groene tornado in het midden van dit grijs terrein. Dankzij de buren, gaan we regenwater kunnen opvangen van de aangrenzende daken. Al deze werken trekken de aandacht in de wijk en stimuleren talrijke ontmoetingen.

We hopen dit idee te mogen ontwikkelen in andere wijken van Brussel, en op termijn een structuur te bouwen (de kiosk) die zal dienen om in de wijken zelf te sensibiliseren en nog meer mensen te betrekken.

Naast zijn selectie voor de projectoproep « Collectieve moestuinen 2016 », wordt het project ook gesteund door het Duurzame Wijkcontract Bockstael van de Stad Brussel.

Iedereen is welkom ! De locatie zal ook elke woensdag van de zomer open zijn van 15u tot 18u.
Voor meer info : kiosqueagraines@gmail.com - Facebook: Kiosque à graines


Plan van de rubriek

petit trombone

Uitwisselingsruimte