Moestuin 8m²

Korte omschrijving van de tuin:

De moestuin is ontstaan vanuit een project van actievoering in openbare ruimtes tijdens de Week van de Mobiliteit 2009. Als een stadsbewoner ervoor kiest een auto te bezitten, kan hij een bewonerskaart krijgen waarmee hij in de wijk gratis kan parkeren en dus 8m2 van de openbare ruimte inneemt voor privégebruik.
Een niet gemotoriseerde stadsbewoner kan niet van dat voordeel genieten.
Het project 8m2 vestigt hier de aandacht op en toont aan dat deze 8m2 gebruikt kan worden voor heel wat dingen die een stuk aangenamer of nuttiger zijn voor het leven in de stad. Een collectief van inwoners van Sint-Gillis heeft dus een sensibiliseringsactie opgezet en mobiele moestuintjes van 8m2 in de straten van hun gemeente geplaatst.
Na afloop van de Week van de Mobiliteit hebben de bakken op wieltjes op de binnenplaats van de school Victor Horta een plekje gekregen waar de moestuin zich beetje bij beetje heeft ontwikkeld. Momenteel bestaat de tuin uit een compostbak, een citerne voor regenwateropvang, een twaalftal kweekbakken en meerdere laagstam fruitboompjes.
De moestuin staat open voor iedereen die zin heeft om mee te doen, en die naast productiviteit gezelligheid ook belangrijk vindt. Er bestaat ook ruimte voor nieuwe sensibiliseringsacties in de openbare ruimte, als er zich een gelegenheid voordoet en de groep gemotiveerd is.

Soort tuin: Gemeenschappelijk
Aantal tuiniers: Wisselend, ongeveer 10

Kenmerken van de tuin :

- Zijn er individuele perceeltjes? Hoeveel? Hoeveel procent van de tuin is individueel? : Geen individuele perceeltjes
- Kunnen er nog nieuwe tuiniers bijkomen? Ja natuurlijk
- Toegang tot de tuin (hangslot met code, permanenties, sleutels, openbare ruimte…):
De deur staat op slot, de tuin is alleen toegankelijk tijdens de permanenties of wanneer de tuiniers onder elkaar regelen dat de reservesleutel wordt doorgegeven.

Nuttige contacten en informatie :

Adres van de tuin: Retoricastraat op de hoek van het Moricharplein, 1060 Sint-Gillis (op de binnenplaats van de school Victor Horta)
Contactpersonen:
Aline Dehasse, alinedehasse@yahoo.fr, 0487/890313
Jeroen Verhoeven, jeroen.lh.verhoeven@gmail.com , 0477/463181
Mailinglist van de groep: auto-suffisance@googlegroups.com
Website: http://auto-suffisance.blogspot.com/


Plan van de rubriek

petit trombone

Uitwisselingsruimte