Kunsttuin

Kleine omschrijving van de tuin :

De Kunsttuin bevindt zich in Etterbeek, in de schaduw van een prachtige kersenboom, op een terrein dat eigendom is van de RHOK, (Vlaamse) academie voor beeldende kunsten.
Een open team van aankomend tuiniers, het Collectief des Racines et des Graines, is er sinds drie jaar actief. Onze dynamiek is gebaseerd op die van het netwerk van kennisuitwisseling RES 59, waaruit het collectief ontstaan is. Ons doel is om gezamenlijk te leren tuinieren, waarbij iedereens kennis, ervaring, wensen en kennis ons uitgangspunt zijn. Het is dus niet nodig om een expert te zijn om je bij ons aan te sluiten: een gestelde vraag is nooit dom of overbodig, en telt net zoveel als het antwoord dat gegeven kan worden.
Groenten-peterschap: de peters en meters kiezen een groente uit waar ze affiniteit mee hebben, en zoeken er informatie over (zaaiperiode, compostbehoefte, onderhoud, met welke planten staat de groente graag samen – combinatieteelt)... zodoende kunnen ze beetje bij beetje doorgeven wat ze te weten komen...
Wat telen we, waar houden we ons mee bezig? We telen gebruikelijke of minder bekende, zelfs vergeten groenten; klein fruit, aromatische planten, enz.
De tuin heeft ook een vijver, een gemeenschappelijke composthoop, en een leerhoek waar regelmatig groepen kinderen langskomen.
Animaties: we organiseren thematische bijeenkomsten, met mensen van de kerngroep of van buitenaf, om al doende verschillende aspecten van de kunst van het tuinieren te benaderen: zaaien, compost, zaad verzamelen, enz.
Dit in samenhang met het Duurzame Wijkproject Broebel’air, waar de tuin bijhoort.
Kortom: we ontdekken en telen groenten, connecties en kennis...
Wij denken dat kennis gemeenschappelijk goed is, dat gratis moet kunnen circuleren, zoals water, of zoals zaden, die kleine dingetjes die de code van een plantensoort bevatten, vrucht van evolutie, of van de veredeling van soorten dankzij de know-how van boeren.

NB: We zijn ook actief in de Participatieve Tuinen van de Nieuwelaan.

Soort tuin: Gemeenschappelijk en pedagogisch
Aantal tuiniers: Wisselend, kerngroep rond de tien

Kenmerken van de tuin :

- Zijn er individuele perceeltjes? Hoeveel? Hoeveel procent van de tuin is individueel ? Er zijn er geen individuele perceeltjes
- Kunnen er nog nieuwe tuiniers bijkomen? Ja
- Toegang tot de tuin (hangslot met code, permanenties, sleutels, openbare ruimte…) ? : Permanenties en de mogelijkheid daarbuiten ook binnen te geraken (hangslot met code)

Nuttige contacten en informatie :

Adres van de tuin: Stationstraat, tussen nr 16 en 22, te 1040 Brussel, vlakbij metro Mérode (lijn 1 en 5). Tram 81 en 83 (halte Sint-Pietersplein)
Contactpersoon: Michel Bastin, 0487/432201 of 02/6491598
Mailinglist van de groep: jardincollectif.res59@gmail.com_ Website: http://www.res59.be/


Plan van de rubriek

petit trombone

Uitwisselingsruimte