Gemeenschapstuin het Slachthuis

Korte omschrijving van de tuin :

De tuin ligt in het hart van Kuregem, naast de Slachthuismarkt. Het ontvangen publiek is gevarieerd, gemengd en multicultureel. We proberen momenteel het draaien van de tuin te herorganiseren zodat meer mensen er gebruik van kunnen maken. Via het aangaan van samenwerkingsverbanden staat de tuin steeds meer open voor groepen jongeren of volwassenen, aangesloten bij verschillende verenigingen van Kuregem, die regelmatig zouden kunnen meewerken. Het idee is dat ieder, individueel of in groep, één of twee bakken onder zijn hoede neemt en regelmatig verzorgt, waarbij tips en ideeën van de andere min of meer ervaren tuiniers handig van pas kunnen komen. Eén keer per maand zou er een activiteit plaatsvinden (maaltijd-tuiniercursus-enz...) om alle tuiniers bij elkaar te brengen. Enkele houten bakken zijn beschikbaar gesteld. Bovendien is één van de tuiniers momenteel ’kraters’ van aarde aan het maken waarin hij eveneens zaait. Hij is op het moment de meest actieve tuinier van de moestuin en richt zich op ’low-cost’ teelt (met name door zaden en pitten van de nabijgelegen markt in te zamelen).
Ter plekke staan houten tafels en banken. Het staat een ieder vrij om in deze groene hoek te komen zitten en ervan te genieten.

Soort tuin (zie hieronder de typologische rangschikking van gedeelde tuinen): Moestuin met sociale samenhang
Aantal tuiniers: Meerderen, maar soms enkel vier, vijf of zes, afhankelijk van de periode

Kenmerken van de tuin :

- Zijn er individuele perceeltjes? Hoeveel? Hoeveel procent van de tuin is individueel ? Er zijn geen perceeltjes maar bakken, en heuveltjes met aarde rondom de tuin (Als gevolg van meervuldige vernietigingen van bakken door vrachtwagens, is er besloten kleine verhogingen van aarde langs de buitenranden van het tuingedeelte aan te leggen). De bakken zijn aan mensen toegewezen, maar het onderhoud blijkt uiteindelijk min of meer gemeenschappelijk ofwel door de meest toegewijde tuinier verzorgd (de tijd die in de moestuin wordt gestoken varieert erg van deelnemer tot deelnemer)
- Kunnen er nog nieuwe tuiniers bijkomen? Ja
- Toegang tot de tuin (hangslot met code, permanenties, sleutels, openbare ruimte…) ? : De tuin is vrij toegankelijk. Het lokaal waar het materiaal staat is op slot. De sleutel is op aanvraag verkrijgbaar bij Inforfemmes (na ondertekening van een overeenkomst), op 10 minuten loopafstand van de moestuin. Sommige gebruikers hebben een eigen sleutel.

Nuttige contacten en informatie :

Adres van de tuin: Ropsy Chaudronstraat, dichtbij de Slachthuismarkt, tegenover Curo-Hall
Contactpersoon: Elise of Stéphanie, info@inforfemmes.be, 02 /511 47 06
Website: http://www.inforfemmes.magusine.net


Plan van de rubriek

petit trombone

Uitwisselingsruimte