De Open Tuinen : 2015-2016

Open tuin 10 : Aanmaak van bakken in gevlochten hout !

Op zaterdag 26 november 2016, kwamen we met velen samen in de Stadstuin in Molenbeek om twee bakken te maken uit takken van hazelaars, onder het deskundig advies van Benjamin Delstanche van vzw Jardine Toit.


« Héba en de tuiniers presenteren ons de Stadstuin »

« We steken de palen in de grond »


« We vlechten de takken »

« Iedereen steekt een handje toe »

« En we eindigen met geotextiel… »

« Het vuur moet ook in de gaten worden gehouden »

Het resultaat is ecologisch en vooral heel mooi !

Hartelijk dank aan allemaal !

Open tuin 9 : Ontdekking van de eetbare wilde planten !

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, zijn wilde stadsplanten rijk aan zeer diverse voedings- en therapeutische eigenschappen. Maar je moet ze kunnen identificeren... en bereiden !

Op zaterdag 1 oktober, ontdekten we eetbare wilde planten in en rond de moestuin van de Modelwijk in Brussel met Simon Beugnies van vzw A travers bois. Hoe herken je ze ? Wanneer mag je ze plukken ? Hoe kan je ze bereiden ?...

Wist je dat de smaak van de vruchten van de wilde wortel vreemd genoeg doet denken aan een peer, en dat de bladeren van de smeerwortel naar oesters smaken, dat de bloemen van de bijvoet naar artisjok proeven en dat origano en waterweegbreeblaadjes naar paddestoel smaken?

We hebben in de tuin een klein festijn bereid, met deze kruiden en enkele planten van de moestuin (ondermeer de delen die we nooit eten) : klein hoefblad velouté met room en parmezaan, wilde salade van kaasjeskruid, radijshauwtjes, fijngehakte smeerwortelblaadjes, Oost-Indische kers blaadjes en bloemen, vruchten van wilde wortel, bloemen van gedroogde bijvoet, jonge waterweerbreeblaadjes, bloemen van cichorei en goudsbloem, …

Als je meer wil weten over deze planten :

PDF - 960.3 kB

Open tuin 8 : Een serre op een moestuinbak !

Op zondag 28 augustus, onder een deugddoende zon, hebben een kleine groep tuiniers-klusjesmannen een serre gebouwd op verschillende moestuinbakken van de tuin l’Imprimerie in Vorst, met de hulp van Cédric Libeert.

Met behulp van recuperatiemateriaal (zo veel mogelijk), hebben we boven de tomatenplanten houten structuren gebouwd bedekt met plexiglas golfplaten. Dit dak moet de planten beschermen van de regen en op die manier meeldauw voorkomen of uitstellen.


Meten en snijden

SchroevenDe afgewerkte serre

We hebben ook een kleine serre gebouwd aan de hand van soepele rubberslangen die we in boogvorm hebben geplaatst en nadien bedekt met plastiek.

En om af te ronden, een welverdiend aperitief!

Hartelijk dank allemaal!

Open Tuin 7 : Een tuinhuis-serre volgens de principes van ecologisch design

Op zondag 26 juni, hebben de tuiniers van Fruity Haren, begeleid door een paar tuiniers-klusjesmannen van allerlei achtergronden, in hun moestuin een tuinhuis-serre gebouwd met de hulp van Cédric Libeert.

Met recuperatiemateriaal, hebben we de structuur van een oud houten tuinhuisje omgevormd in een bioklimatologische serre. We hebben eerst de structuur opgekuist, blokken vastgemaakt om de dakhelling te bepalen en profielen geplaatst waartussen we tweedehands polycarbonaatplaten hebben geschoven. Naast de inzaai en de voortplanting van planten, de opvang en opslag van regenwater voor de teelt, de compostering, de veilige opslag van het materiaal, is deze tuinhuis-serre ook in staat om zonne-energie te verzamelen tijdens het mooi seizoen en ze vervolgens te verspreiden in de herfst/winter. Ze zal ook dienen als sociale ruimte voor bijeenkomsten of als rustruimte.


Hartelijk dank aan allen !


Plan van de rubriek

petit trombone

Uitwisselingsruimte