Collectief ‘des Racines et des Graines’

Kleine omschrijving van de tuin :

Via ons collectief ‘des Racines et des Graines’ komen ‘aankomend tuiniers’ samen. Ons doel is om gezamenlijk te leren tuinieren, waarbij iedereens kennis, ervaring, wensen en kennis ons uitgangspunt zijn. We zijn sinds twee jaar actief op een perceel van ’de Participatieve Tuinen van Etterbeek’, die zich langs de Nieuwelaan uitstrekken en opgericht zijn door de dienst Leefmilieu van de gemeente. Onze dynamiek is gebaseerd op die van het netwerk van kennisuitwisseling RES 59, waaruit het collectief ontstaan is.
Het is niet nodig om een expert te zijn om je bij ons aan te sluiten: een gestelde vraag is nooit dom of overbodig, en telt net zoveel als het antwoord dat gegeven kan worden.
Groenten-peterschap: de peters en meters kiezen een groente uit waar ze affiniteit mee hebben, en zoeken er informatie over (zaaiperiode, compostbehoefte, onderhoud, met welke planten staat de groente graag samen – combinatieteelt)... zodoende kunnen ze beetje bij beetje doorgeven wat ze te weten komen...
Wat telen we, waar houden we ons mee bezig? We telen gebruikelijke of minder bekende, zelfs vergeten groenten;
klein fruit, aromatische planten, enz.
Animaties: we organiseren thematische bijeenkomsten, met mensen van de kerngroep of van buitenaf, om al doende verschillende aspecten van de kunst van het tuinieren te benaderen: zaaien, compost, zaad verzamelen, enz.
Kortom, we ontdekken en telen groenten, connecties en kennis...
Wij denken dat kennis gemeenschappelijk goed is, dat gratis moet kunnen circuleren, zoals water, of zoals zaden, die kleine dingetjes die de code van een plantensoort bevatten, vrucht van evolutie, of van de veredeling van soorten dankzij de know-how van boeren.

NB: We zijn ook actief in de Kunsttuin-Jardin des Arts, vlak bij Merode.

Soort tuin: Gemeenschappelijk en pedagogisch
Aantal tuiniers: Wisselend, kerngroep rond de 10

Kenmerken van de tuin :

- Zijn er individuele perceeltjes? Hoeveel? Hoeveel procent van de tuin is individueel? Er zijn er geen individuele perceeltjes
- Kunnen er nog nieuwe tuiniers bijkomen? Ja
- Toegang tot de tuin (hangslot met code, permanenties, sleutels, openbare ruimte…)? : Permanenties en de mogelijkheid daarbuiten ook binnen te geraken (hangslot met code), alleen of met een (besloten) groepje, op afspraak

Nuttige contacten en informatie :

Adres van de tuin: Nieuwelaan, ingang tussen 171 en 173. Bus 95, tram 7 en 25 halte Station Etterbeek (waar de treinen van en naar Ottignies-Louvain-la-Neuve ook stoppen)
Contactpersoon: Michel Bastin, 0487/432201 of 02/6491598
Mailinglist van de groep: jardincollectif.res59@gmail.com
Website: http://www.res59.be/


Plan van de rubriek

petit trombone

Uitwisselingsruimte