Compost

Compost is een onmisbaar ingrediënt voor een vruchtbare moestuin. Een ter plaatse gemaakte compost is natuurlijk des te beter! Op die manier kan je het tuinafval direct zelf verwerken en heb je gratis biologische meststof van eerste keuze.

Hoe kan je zelf composteren?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Op de volgende (Franstalige) link zie je hoe je zelf een compostbak kan maken.

Of nog simpeler: je kan gerecupereerde pallets aan elkaar vastmaken! We raden hierbij aan om de binnenkant van de pallets met dik karton te bedekken zodat de compost zijn warmte behoudt.

Er zijn ook verenigingen waar je een beroep op kan doen om je te helpen een compostbak in elkaar te zetten en te installeren, of waar je een kant-en-klare bak van kan kopen:

- Vzw Worms: de meest aan te bevelen vereniging op dit gebied in Brussel. De vereniging lanceert projectoproepen voor het gemeenschappelijk in elkaar zetten van compostbakken en het in gebruik nemen ervan.Vzw Worms biedt ook technische ondersteuning bij het composteren. Als je zelf geen compost hebt kan de vereniging je informeren over de dichtstbijzijnde buurtcompostsites
Website

- Ekol : producent van stadsmeubilair van gerecycleerd kunststofafval, waaronder ook compostbakken en materialen die kunnen dienen om er een in elkaar te zetten.
Tel : 011/454146
Website

- Een andere mogelijkheid is contact opnemen met de dienst Groene Ruimten van je gemeente, aangezien sommige gemeentes subsidie geven voor de aankoop van een compostbak. Ze kunnen ook informatie verstrekken wanneer je compost wilt aankopen in grotere hoeveelheden. Het kan zelfs zijn dat ze gratis compost verstrekken voor een collectief project, aarzel niet om de vraag te stellen!

-  Leefmilieu Brussel kan je ook nuttige informatie verstrekken, met name een overzicht van de Brusselse compostmeesters die je advies kunnen geven.

In de volgende brochure, gepubliceerd door Leefmilieu Brussel, vind je meer infomatie over composteren: "Composteren om mijn afval te verminderen".

Hoe kom je aan compost?

Mocht je een grote hoeveelheid compost nodig hebben binnen korte termijn, of er nog geen hebben omdat de moestuin pas recentelijk opgestart is, dan kan je er op verschillende plekken kopen:

- Composteercentrum van het Brussels Gewest te Vorst, beheerd door Bruxelles Propreté

- De zorgboerderij Nos Pilifs :
Adres : 347-349, Trasserweg à 1120 Bruxelles
Tel : 02/262.11.06
Website

- La Bardane :
Adres : 41, rue de l’église à 1325 Corroy-le-Grand
Tel : 010/65.91.19
E-mail : labardane@scarlet.be

- Vlaco : Verkoop van compost in Vlaanderen

petit trombone

Uitwisselingsruimte