Bakken maken en grond kopen

Bakken maken

Het kan nodig zijn bakken te bouwen in het geval de grond van je terrein vervuild is, of wanneer je je moestuin op een gebetonneerd oppervlakte wilt beginnen. Het is heel goed mogelijk om ze zelf te maken met goedkoop of gerecupereerd materiaal. Er bestaan veel verschillende technieken voor het zelf bouwen van teeltbakken, waarvan we hieronder enkele weergeven:

- Aanpasbare en verplaatsbare teeltbakken:

Voor deze bouwtechniek heb je het volgende nodig: europallets (gerecupereerd of nieuw) voor de onderkant, één of meerdere opzetranden, en een stuk geotextiel om de grond vast te houden.

  • Pallets: je kan terecht bij winkeliers die grote bestellingen binnen krijgen (supermarkten, ziekenhuizen, bouwmarkten...) als je van plan bent met tweedehands pallets te werken. De stevigste pallets zijn de europallets van het standaard formaat 80/120 cm.
  • Opzetranden:houten kaders die je kan bevestigen om de pallet met randen te verhogen).
  • Geotextiel: Te koop bij bouwmarkten. Geotextiel is een doek van zeer stevig synthetisch materiaal dat waterdoorlaatbaar is, maar aarde vasthoudt. Het wordt ook "Bidim" genoemd. Dit doek wordt aan de binnenkant vastgeniet en gevuld met grond. Meer info

Meer inlichtingen op ole website Début des haricots

Door op deze link te klikken, vind je de gebruiksaanwijzing om dit soort kweekbakken te maken (Ontwerp: Rotor vzw).
Dit is een zeer eenvoudig en handig systeem en de bakken zijn heel gemakkelijk verplaatsbaar met behulp van een palletwagentje.

- Teeltbakken met vakken:
Dit soort bakken zijn te vervaardigen door een vierkant kader te bouwen (1m20X1m20) waarbinnen dan weer 16 kleine vakjes worden gemaakt (30cmX30cm). Het resultaat is een teeltoppervlakte van 1,50 m² op 20 cm hoogte boven de grond.
Je kan ook een kleiner kader maken, bijvoorbeeld van 60cmX60cm (4 vakken binnenin).
Mocht je meerdere bakken willen maken, dan kan je je tuin zo inrichten dat er tussen de bakken loopruimte is.
Om de bakken te maken kan je ofwel losse planken gebruiken met scharnieren en schroeven, die recht blijven staan d.m.v. in de grond gestoken paaltjes, ofwel je kan een structuur maken met gehalveerde stammetjes. Zie hieronder een bouwtekening van dit type bak:

Daarna moet er een duidelijke scheiding gemaakt worden tussen de verschillende vakken.
Je kan bijvoorbeeld bamboestokken gebruiken of houten latjes (die meestal in de bouw worden gebruikt)
Het voordeel van dit vakkensysteem is dat je gemakkelijker wisselteelt kan toepassen (elk jaar een andere plantensoort telen per bak).

Om bakken te maken die lang goed blijven en dus water- en weerbestendig zijn, zijn er, voor beide type bakken, de volgende mogelijkheden:

  • zeer waterbestendig hout kopen, zoals watervaste multiplex
  • het hout behandelen: opgelet, de meeste producten voor houtbehandeling zijn giftig en dus te vermijden in teeltbakken voor voedsel. Lijnzaadolie is een natuurlijk alternatief, maar zal het hout niet langer dan een aantal jaren beschermen.

- Bakken genaaid met geotextiel:
Goedkoop en bijzonder geschikt voor daktuinen! Deze bakken werden ingezet in de het project Potage-Toit bovenop het dak van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel.
Voor een handleiding: http://www.caribai.com/guide_couture_opt.pdf

- Tweedehandse bakken type "palox":
Palox-bakken zijn zeer stevige bakken die dienen voor het transport van fruit. U kan ze soms tweedehands kopen bij fruitgroothandelaars of telers. U kan ze soms ook op het internet vinden. Informeer u!

Bakken op maat kopen?

Er zijn enkele werkplaatsen van verenigingen die bakken op maat kunnen vervaardigen:

Meer inlichtingen op ole website Début des haricots

Hoe kom je aan teeltgrond?

De tweede stap, na de eerste van het bakken vervaardigen, is om goede grond te bemachtigen.

Vooraleer u kosten maakt voor de aankoop van tuinaarde, informeer u eers bij de dienst groene ruimten van uw gemeente. Sommigen steunen collectieve moestuinen door hun aarde en compost ter beschikking te stellen (als ze er hebben).

Over het algemeen is de potgrond die je bij een tuincentrum koopt gewone grond met compost vermengd. Wanneer het compostgehalte 30 à 50% is, is de grond vruchtbaar genoeg voor op zijn minst het eerste teeltjaar.

Meer inlichtingen op ole website Début des haricots

Het kan handig zijn onderaan de bak een laag argexkorrels (kleikorrels) te strooien, om overtollig water op te nemen en om de vochtigheidsgraad in de bak te reguleren (de kleikorrels zijn poreus en zullen vocht loslaten wanneer de aangrenzende grond droog is).

petit trombone

Uitwisselingsruimte